Vi behöver en verklig Pamp i Degerfors!

spoke2

Pampigt!

Först vill jag tacka läsarna för alla positiva reaktioner på förra krönikan. Uppenbarligen törstar de efter en mer balanserad röst i Degerforsaren. Många höll med om att vi börjar likna en bananrepublik, men poängterade att klimatet inte riktigt uppfyller kriterierna. Att styret gör sitt bästa för att nå dit är en klen tröst när vi lider av sossegrått väder.

 Men, en äkta bananrepublik kräver också sin Caudillo. Venezuela hade sin Chavez, Kuba sin Castro och Chile sin Pinochet. I Sverige hade vi länge Pampar, en sorts mellanmjölksvariant. Jag vill här passa på att avslöja en sak: Högern har alltid sneglat med avund på arbetarrörelsen som närt sina pampar, särskilt inom fackföreningarna och kommunpolitiken. Tänk bilden av Transportarbetarförbundets Hasse Ericsson sittandes vid poolkanten i Francos Spanien, eller Göran Johansson på Gamla Ullevi...mmm.

 En del läsare invänder säkert att SAF också hade sina pampar som Curt Nicolin, Marcus Wallenberg och Hans Wethén. Sant. Men till vem gick de med mössan i hand så fort de behövde något? Nej, riktiga pampar fanns bara till vänster om Folkpartiet. De kunde få saker och ting gjorda.

 På senare tid har det dock hänt något. Medan styret i Degerfors mest liknar en hönsgård, börjar konturerna av ett pampvälde växa fram vid Möckelns norra strand. Där börjar de äntligen få en överdimensionerad rastplats längs E 18 att likna en stad. Det är ingen hejd på framfarten: ny stadion, ny ishall och konferenscenter, nybyggda äldreboenden, nya gymnasielokaler, ny förskola, 4.000 nya jobb till 2022 och ändå flera miljoner plus i bokslutet.

 Där byggs det ut och byggs om för framtiden. Trilskas nämnderna, körs de över av kommunstyrelsen. Då räcker det inte att som i Degerfors hållas med en fru Prysselius, utan det behövs en äkta pamp av det gamla snittet. Kan högern äntligen fött fram en sådan? Det verkar i alla fall lovande. Fortsätter det så här får vi snart upphäva 1924-års beslut att dela på kommunerna kring Möckeln. Kanske lagom till 100-årsfirandet.

Gör Degerfors-Karlskoga bäst igen!

 

 


Skriv ut   E-post