En filosofisk utblick från högra sidan av punchverandan

spoke2presentation hogerspoket 

Är vårt kära Degerfors äntligen på väg att bli en klassisk bananrepublik?

Sedan min ungdoms glansdagar har jag drömt om att få leva i en bananrepublik.

Med spänning läste jag Graham Greenes Vår man i Havanna och John Le Carrés Skräddaren i Panama, såg mig själv frotterandes med makten i vit linnekostym, värdigt uppassad av tjänare i livré med vita handskar. . . inget håller tjänstefolk på tå som rejäla inkomstklyftor!

Under hela livet har det stannat vid en dröm, men plötsligt känns den inom räckhåll. Så här hoppfull har jag inte varit sedan oljekrisen-73 eller Bildts krispaket i början av 90-talet.

Låt oss först granska begreppet – vad utmärker en bananrepublik?

  • a. Ett odugligt styre som enbart gynnar sig själva och sina vänner
  • b. Ett tropiskt klimat
  • c. Ett bra fotbollslag

Den senaste tidens fadäser inom kommunen tyder onekligen på att vi rör oss i rätt riktning, med stormsteg. De har på kort tid lyckats driva ekonomin i botten, göra sig av med kunniga förvaltningschefer, förvandlat centrum till en stenöken och undvikit att följa de mest grundläggande kommunallagarna. Svaret: låna mer pengar. Helt i linje med att skapa de förutsättningar som behövs, men ännu är det för tidigt att ropa hej. Fler initiativ behövs.

Ambitionen finns där: de har försökt skapat nya jobb och förtjänstmöjligheter för sig själva genom att öppna en kommunal restaurang (brukar bli succé), försökt höja sina egna löner och att ge chefsposter till partimedlemmar, dock utan att ro det hela iland. Jag beundrar kreativiteten, men nära skjuter inga vildsvin från balkongen.

Så vad behöver göras framöver?

presentation2Löften om att bygga om en massa hallar och simbassänger för allmogen är utmärkta, men bör stanna på planeringsstadiet. Då tickar konsultarvoden på för evigt, utan att nåt blir färdigt. Det går att slänga en entreprenad eller ett byggkontrakt till en kompis då och då, bara för att strax avbryta och återgå till ritbordet. Alla (i toppen) vinner och makten säkras inför nästa val.

Ja, så måste vädret slå om igen och fotbollslaget tillbaka till Allsvenskan för att vi ska uppfylla alla tre kriterier. Då blir vi äntligen en fullvärdig Bananrepublik.

Gör Degerfors Störst igen!


Skriv ut   E-post