Ett år sedan kommunen blev medlem i BRO

broDet är inte utan att det går att hålla med gamle Svenskt Näringslivsordföranden och Scania-vd:n Leif Östling, som inte tycker om att betala skatt.

"Va f-n får jag för pengarna?", frågade han inför TV-kamerorna.

Sen var den dan förstörd för Leffe, som hellre fifflade undan miljonerna i skatteparadiset Malta än att låta dom beskattas i Sverige.

Men frågan Östling ställde är högst berättigad, så här exakt ett år efter att kommunen blev medlem i Business Region Orebro. Med detta är samtliga tolv kommuner i länet medlemmar. Vad får då vi för pengarna, hundra tusen om året?

Går man in på BRO:s hemsida och söker efter nyheter konstaterar man snabbt att det inte finns några sådana det senaste halvåret. Att döma av detta har vi fått en tolftedel av ingenting. Hur mycket det blir får läsaren själv räkna ut.

Kanske — om vi är snälla — får vi nån gång vara med på hemsidan, som fortfarande idag ser ut så här:

BRO 19082020Men i och med medlemskapet i BRO får vi i alla fall var med att bekosta de anställdas löner. Med tanke på titlarna är det inga dåliga grejer.

Jenny Johansson heter en. Hon tituleras Marketing Manager. Inte mycket att höja ögonbrynen för i det här sammanhanget.

Peter Yström heter en andra. Han bor i Skövde av alla ställen och har som yrke att vara Investment Advisor Expansion & Retentions. På sin fritid är Peter vice ordförande för moderaterna hemma i Skövde och ersättare i kommunstyrelsen.

En tredje är Victor Sunnliden. Han är Inward Investment Manager. Även han bor i Skövde (vilket sammanträffande!). På sin fritid (får man hoppas) är han med och driver fyra andra företag. Ett av dessa, Handelsbolaget Håvi, har han tillsammans med sin far, prästen Håkan Sunnliden. Bolaget har kopplingar till religiösa kretsar som är motståndare till kvinnliga präster, samkönade äktenskap och hej och hå.

Fotboll och balkongjakt
"Med hjälp av BRO kan vi återigen sätta Degerfors kommun på kartan såväl regionalt som nationellt."

Mässade dåvarande kommunstyrelseordföranden Muris Beslagic (S) entusiastiskt för ett år sedan när medlemskapet var i hamn.

Han hade som vanligt helt fel. När Degerfors syns i riksmedia är det till 98 procent tack vare Degerfors IF:s sätt att spela fotboll.

De övriga två procenten tillkommer när kommundirektörens anförvanter vill bedriva vildsvinsjakt från balkong i tättbebyggt område.

"BRO verkar även utanför Sveriges gränser, vilket innebär att vårt medlemskap gör oss synliga även i internationella forum", mässade Beslagic trosvisst på. Företagarna i centrum jublar säkert över de nya internationella marknader som öppnat sig!

Frågan hänger alltså kvar i luften — vad f-n får vi för pengarna? Konkret?

narren

Skattesnask till IT-jättar
BRO är regional partner till det i dagarna så misskrediterade Business Sweden, ett halvstatligt bolag som under stort hemlighetsmakeri vräkt ut skattepengar över IT-jättar som Facebook, Google och Amazon. Detta för att få företagen att etablera serverhallar i Luleå, Horndal och Västerås.

Tittar du på youtube ibland? Skatten för den el du förbrukar då är 90 gånger högre än den elskatt Google, som äger youtube, betalar för att leverera inslaget.

Amazon ska vi inte tala om. De betalar en tiondel så mycket skatt som andra svenska företag i den storleksordningen. Något vi kan tacka EU:s skattepolitik för.

Hörde jag någon säga "arbetstillfällen"? Business Sweden har räknat fram att IT-jättarnas satsingar i Sverige skulle ge 30.000 nya jobb fram till 2025. Vi får väl se hur det blir med den saken. Facebooks satsning i Luleå har hittills gett 56 nya jobb.


Skriv ut   E-post