Om kupper, uteblivna grattis, sprickor och en fastighetsaffär utöver det vanliga

carinsfbNEJ. DET BLIR INTE, tvärt emot vad de flesta spådde, Johanna Svärd som socialdemokraterna föreslår som ny kommunstyrelse-ordförande. I den slutna omröstning på den socialdemokratiska arbetarkommunens möte i torsdags, gick Carina Sätterman segrande ur striden.

"En kupp", påstås vissa ha uttryckt sin åsikt om saken.

Det måste kännas som en personlig revanch för 59-åriga Sätterman. När (S) och deras samarbetspartier efter valsegern 2018 skulle fördela bytet, blev det dragkamp om ordförandeposten i socialnämnden. Den skulle gå till socialdemokraterna. Och valet stod mellan just Johanna och Carina. Kampen avgjordes av Muris Beslagic. Valde inte (S) Johanna skulle han ställa sin plats som kommunstyrelseordförande till förfogande. Och inför det hotet föll medlemmarna till föga och gjorde som dom blev tillsagda, enligt flera sagespersoner.

Sätterman har därefter spelat en undanskymd roll utan tyngre uppdrag i degerforspolitiken. Just den undanskymda rollen under katastrofåret 2019 är kanske en av Sättermans största fördelar. Hon kan knappast skyllas för några av de otaliga haverier koalitionen lyckats prestera under fjolåret.

Notarius Publicus önskar henne lycka till! Det är ett kamikazeprojekt att ta över huvudansvaret för den röra koalitionspartierna redan hunnit ställa till. En tröst kan vara att det svårligen kan bli sämre.

Lycka till och lycka till förresten. Sedan socialdemokraterna i torsdags klockan 21:46 på facebook tillkännagav sitt val av Sätterman har i skrivande stund, två dygn senare, inlägget fått ett 50-tal gillanden och tjugotalet grattishälsningar från när och fjärran. Byns samlade kremlologer lägger nu pannan djupa veck när de analyserar materialet. Men det är inte namnen i hyllningskören som upptar deras intresse. Utan de namn som borde finnas där, men som saknas.

npBland de uteblivna gratulanterna återfinns den besegrade Johanns Svärd. I en artikel om ordförandevalet i KK/KT i början av februari låter hon sig fotograferas tillsammans med Muris Beslagic. Hon ler segervisst och landsmoderligt på bilden och säger ". . . oavsett vem det är som medlemmarna väljer . . . så är jag säker på att det är en värdig kandidat." Men ett grattis bevärdigades inte Sätterman med.

Den lokale partibossen Patrik Renberg tillhör inte heller gratulanterna. Och den nystartade (S)-kvinnoföreningen lyser också nästan helt med sin frånvaro. Att så tunga namn saknas tyder på att en spricka uppstått, anser flera bedömare.

Inte heller en enda företrädare för samarbetspartierna har slutit upp i gratulanternas skara. Det bör noteras, påpekar seriösa iakttagare, då till exempel Anna Nordkvist (M) uttryckte en mycket bestämd åsikt i samma tidningsartikel som refereras till ovan: " . . . vem det än blir så kommer jag stötta personen." Men det var vid tidpunkten då hennes bästis Johanna tycktes gå mot en ohotad seger.

Då det är nästan två månader kvar tills kommunfullmäktige ska utse ny kommunstyrelseordförande är kanske sista ordet ännu inte sagt.

• • •

VÅR UPPMÄRKSAMME LOKALREPORTER I SVARTÅ tipsar om ett sällan skådat klipp ett företag i fastighetsbranschen gjort. Storbjörboda holding AB har köpt en fastighet i Svartå för 250.000 kronor. Men taxeringsvärdet är fem gånger högre - 1.217.000 kronor! En lyfter imponerad på sin könsneutrala huvudbonad.

En skulle kunna tro att köparna, ett nystartat bolag utan varken F-skattsedel eller momsregistrering, har lurat skjortan av de unga säljarna. Det är två systrar, Caroline och Isabelle Stenslätt, blott 23 och 22 år gamla. Men det köpande bolaget har en styrelsemedlem och en suppleant. Även dessa råkar heta Caroline och Isabelle Stenslätt.

Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna.

narren


Skriv ut   E-post