Kommunalpolitiken är inget sällskapsspel!

monopolNu spelar vi inte Monopol, spelet som min bror och jag flitigt nyttjade för en evighet sedan.
 
Nu kan inte förloraren bittert konstatera att pengarna var slut och alla fastigheter var intecknade — och kan därmed inte kräva revansch, och få börja om med nya pengar.
 
Nu går det inte att samla ihop alla låtsassedlar samt kort med uppmaningar om att ”Gå i fängelse utan att passera gå” eller glädjande besked om att ”Du har just vunnit en skönhetstävling” — för nu är det verklighet!
 
Snart är det, långt från sällskapsspelets värld, åter kommunfullmäktige. Då ska den återremitterade årsredovisningen upp på bordet igen. Då ska en budget och sparförslag presenteras. Då ska siffrorna gå ihop…? Pengarna ska räcka — och inga nya kommer automatiskt för att vi har ”passerat GÅ”.
 
bylinestinaÄr det konstigt att spekulationer och rykten sprids? Är det konstigt att det känns oroligt? Är det konstigt att folk vill ha insyn i vad som sker — och helst också vill ha förklaringar? Knappast.
 
Vad gör då den styrande alliansen för att upplysa om vilka åtgärder som prövas och diskuteras? Man lägger locket på! Handlingar (information i ärenden som ska behandlas i vissa instanser) ska inte längre lämnas ut ens till alla folkvalda politiker. Någon ska sitta och välja ut exakt vilka som ska få ta del av de offentliga handlingarna. Bara de utvalda ska få dem direkt. Resten får begära ut handlingarna hos registratorn.
 
Nu spelar vi varken Monopol, Bluffstopp eller Löjliga familjerna, men vi vill ha korten på bordet!

Skriv ut   E-post