Politikernas ansvar att ha koll på utgifter och inkomster

Mynt
• • • Under 2019 fick 40 medarbetare gå upp till heltid i Degerfors kommun. Men heltidsprojektet var för bra för att vara sant.

Det låter jättebra. Men man hade ingen finansiering till det. Istället har socialnämnden fått cirka 4,5 miljoner kronor i extra löneutbetalningar.

Meningen med heltidsprojektet är att det ska vara kostnadsneutralt alltså inte kosta några extrapengar. Tyvärr så har det inte följts upp och skattebetalarna får nu betala kalaset. I värsta fall — om man inte får ner vikariekostnaderna med den summan — så kanske kommunen kommer att tvingas låna till det.

Det är politikernas ansvar att ha koll på inkomster och utgifter. Vänsterpartiet påtalade det här under hösten och då fick vi i nämnden se på en film från SKR, Sveriges kommuner och regioner, som visade teoretiskt vad det går ut på och att det inte ska kosta något extra. Mycket fungerar i teorin men kan vara knivigare i praktiken. Det är viktigt att nogsamt följa sådana dyrbara projekt så inget går fel.

byline AnneliVänsterpartiet anser det är ekonomiskt oansvarigt av majoriteten att säga att man skulle fortsätta med etapp 2 i projektet innan man fått ner vikariekostnaderna. För ett lyckat heltidsprojekt krävs delaktighet och kommunikation med personal samt löpande ekonomisk uppföljning.

Nu har tillförordnad förvaltningschef stoppat etapp 2 av heltidsprojektet. Hoppas nu bara att den politiska majoriteten stoppar den stora blödning som fortfarande fortgår i socialnämnden. Annars riskerar socialnämnden att fortsätta öka underskottet.

• • • Idag ser prognosen för 2019 ut att landa på ett minus med 46 miljoner kronor.


Skriv ut   E-post