Fotbollstjejerna i skuggan av killarna

FOTBOLL. Långt ifrån glamour och tusenhövad publik. De lever i skuggan av killarna i Superettan. Men de stretar på — Degerfors fotbollstjejer. Och ambitionen är hög. Vi var med på första träningsmatchen.
    När Jan Hammarström var med och startade om Degerfors IF:s damfotboll hade damsektionen varit vilande i 25 år.I början på nittiotalet lades Degerfors IF:s damlag ner, bland annat på grund av brist på aktiva spelare och ledare.
   Men sedan fyra säsonger är DIF–damerna åter på banan och huserar i divvision 4 Värmland, dit laget avancerade redan efter en säsong i femman. Och förhoppningarna inför kommande säsong är stora och ambitionerna högt ställda.
gladafotbollstjejer
Emelie Falk, Emma Tryggvesson, Rosie Orr, Hannah Gustavsson Andersson, Julia Lernman och Felicia Bergström går med glada miner igenom taktiken inför andra halvlek.

Enigt tränare Jan Hammarström siktar laget på att kliva upp i seriesystemet. Han ser i framtiden fram emot derbyn med Karlskogalagen Rävåsen och Bråten.
    — Spelartruppen består av cirka 20 spelare, mest yngre, men även av ett antal nygamla spelare som återkommit efter studier och barnafödande, berättar Jan Hammarström.

paus
Lisen Jönsson, Emelie Falk och Rosie Orr pustar ut i halvtid.

Vart tog intresserade Degerforstjejer vägen under det långa uppehållet när inget damlag fanns i Degerfors?
    — De fick söka sig till Karlskoga, där flera spelar fortfarande. Men vi hoppas naturligtvis att flera av tjejerna i exilen ska vända hemåt och och spela för rödvitt i framtiden, säger Jan och nämner flera Degerforstjejer som spelar i Rävåsen och Bråten. Han tar Julia Mälman som exempel på hemvändare. Julia har återkommit efter en sejour i Älvsjö i division 1.
    Laget tränar två gånger i veckan i Stora Halla under den kallaste årstiden och senare på Stora Vallas konstgräs. Uppslutningen är bra, enligt tränare Hammarström, som också har två yngre tränarassistenter, Niklas Jonsson och Erik Thelander. 
    Jan Hammarström är för övrigt även målvaktstränare för pojkar och flickor födda 03–06 och ägnar mycket tid och engagemang åt ungdomsfotbollen i DIF. Dessutom tränar han på uppdrag av Värmlands fotbollsförbund målvakterna i östra Värmland flickor och pojkar födda 03 –06. 

Första träningsmatchen
Årets första träningsmatch spelades söndagen den 4 mars mot Nora BK på Stora Vallas konstgräsplan. Nora kom till spel med en kombination av två av sina lag som på papperet skulle vara betydligt bättre än Degerfors division 4-lag. Det visade sig att DIF-damerna stod upp på ett mycket bra sätt.
    I första halvlek spelade tjejerna i det röd-vita förvaret stabilt, framför allt mittförsvaret, med för dagen från Bråten inlånade Rosie Orr, och Emma Tryggvesson avvärjde alla attacker utom en från Nora. Matchen stod och vägde men i en tilltrasslad situation framför DIF-målet tog Nora ledningen.
    På mittfältet kombinerade mittfältarna Emelie Falk och Ronja Björnklint fint och visade prov på bra teknik och speluppfattning. Förutom Noras mål uteblev de riktigt vassa målchanserna för något av lagen.

Vill och kan kliva upp
Andra halvleken började optimistiskt från DIF, som såg ut att ta greppet om händelserna. Nora kunde dock senare i halvleken öka på sin ledning efter en snabb omställning och kunde därmed fastställa slutresultatet 0-2.
    På det hela taget gjorde DIF-tjejerna en bra match med tanke på hårda motståndet.
    Seriestarten närmar sig nu med stormsteg, förväntningarna är stora bland de aktiva.
    — Vi vill och kan som sagt kliva upp, säger tränaren.
    Och kastar upp kulan i luften efter den första träningsmatchen, samtidigt som han uppmanar tjejerna att komma på nästa träning.
hjalptranare hammarstrom
Såväl tränarassistenterna Erik Thelander och Niklas Jonsson som tränaren Jan Hammarström är optimistiska inför säsongen 2018.


Skriv ut   E-post