Protesterna växer mot beslutet att stänga BB - politikerna försöker smita undan

 lasarett7

KARLSKOGA BB. Stormen av ilska och besvikelse växer mot beslutet stt stänga BB för gott. Samtidigt tar ansvariga politiker skydd bakom tjänstemännen och tvår sina händer. Den taktiken kommer inte lyckas.

Beskedet om stängningen av Karlskoga BB kom som en överraskning för många. Så sent som i mars lovade regionstyrelsens ordförande Andreas Swahn (S) att en definitiv stängning efter årets sommaruppehåll "inta var aktuell." Men samtidigt har andra varnat för att just det som skulle komma att ske. Tecknen har varit många en längre tid.

På onsdagskvällen samlas degerforsvänstern för att diskutera läget. Vi återkommer med rapporter. Men redan tidigt idag kom ett skarp svar från vänsterns oppositionsråd i Region Örebro län, Jihad Menhem.

— I dag får vi till vår förvåning läsa och höra om att kvinnoklinikens verksamhetschef har tagit beslut om att permanent stänga förlossningsverksamheten i Karlskoga från och med 15 juni. Motivet är brister i patientsäkerhet för akut sjuka nyfödda barn. Regionstyrelsens ordförande Andreas Swahn frånsäger sig ansvaret för beslutet och skyller på verksamhetschefen och att politikerna inte är inblandade i beslutet, säger han.

— Under valrörelsen i höstas var Karlskoga BB en stor valfråga för nästan alla partier i Region Örebro län. Företrädare för Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, som nu tillhör majoritetssamarbetet i regionen, uttalade sig om att förlossning i Karlskoga skulle vara kvar, fortsätter Jihad Menhem.

— I regionfullmäktige i februari så behandlades Vänsterpartiets interpellation om förlossning i Karlskoga. Då lovade de 3 majoritetspartierna att BB kommer att öppnas efter sommarstängningen. Nu lägger man ner detta och hänvisar till verksamhetschefens beslut. Bekvämt att lägga ansvaret på någon annan så att politikerauran inte svärtas ner och valrörelsen inte stördes, säger Jihad Menhem (V).

Enligt Kommunallagen 5 kap 1§ ska ett beslut om permanent stängning av en verksamhet tas av fullmäktige, då det är ett beslut av större vikt för regionen och kan inte delegeras.

— Vi i Vänsterpartiet anser att beslutet är fel och att man inte ansträngt sig nog mycket för att lösa frågan så att förlossningsverksamheten vid Karlskoga lasarett kan fortsätta hålla öppet. Därför kräver nu Vänsterpartiet att beslutet omprövas och att ärendet tas upp på fullmäktige snarast, avslutar Vänsterpartiets oppositionsråd Jihad Menhem.


Skriv ut   E-post