Degerforsvänstern prisar film och teater

kulturpriser2019
KULTUR.
Degerforsvänsterns kulturpris går 2019 till Filmklubben. I år firar kulturpriset 25-årsjubileum. Därför har styrelsen beslutat att även utdela ett speciellt jubileumspris, som går till Teaterföreningen.

2019 års kulturpris till konstnären Marianne Nielsens minne tilldelas Degerfors Filmklubb. Det är första gången i prisets 25-åriga historia som det utdelas till en förening.

Filmklubbens utveckling har varit formidabel. Efter ett fåtal år har klubben numera över 300 medlemmar. Så sent som den 21 mars i år sattes nytt publikrekord med 250 personer i salongen på en visning.

Motiveringen lyder:

Med ett uppdaterat filmutbud, brett och näringsrikt som ett tropiskt floddelta, har Degerfors Filmklubb lyckats där många andra gått bet. Över 300 medlemmar, en klassisk biosalong, bild och ljud i toppklass och ett facilt pris utgör grunden för den gamla devisen att "film är bäst på bio" stämmer.

Extra jubileumspris
Filmklubben är en ny kulturell företeelse. En betydligt äldre sådan är Teaterföreningen, som i flera skepnader arrangerat föreställningar i många decennier i Degerfors. Efter vårens föreställningar läggs föreningens verksamhet i malpåse.

I samband med kulturprisjubileet har därför styrelsen för degerforsvänstern beslutat om ett speciellt jubileumspris. Styrelsens hederspris i samband med kulturprisets 25-årsjubileum går till Teaterföreningen i Degerfors.

Motiveringen lyder:

I decennier har teaterföreningen, genom idogt ideellt arbete, gett bruksorten teaterföreställningar värdiga en betydligt större ort. Ett rikt utbud över åren av såväl stora föreställningar för en bred publik, som smalare uppsättningar för ett mer sparsmakat auditorium.

Båda priserna delas ut i samband med degerforsvänsterns årsmöte på Bruksgården lördagen den 30 mars.


Skriv ut   E-post