Då invigs minnestavlan över Sigge

sigge
KULTUR.
Onsdag den 5 september klockan 15:00. Lägg det på minnet! Då invigs och högtidlighålls minnet av stationskatten Sigge på Degerfors station.

Med på ceremonin kommer ägarinnan Susanne Silvola och konstnären Yvonne Lindbom att vara. Kort tal av kommunfullmäktiges ordförande Jan Ask.
    Degerfors har haft många ambassadörer genom åren. Både i Sverige och utanför. Den lurvigaste av dom alla var norska skogskatten Sigge.
    Spaltkilometer har skrivits om honom. Det finns otaliga filmer på nätet om honom. Bilder hur många som helst. Genom åren gav han Degerfors mer PR än vad de flesta av människosläktet mäktar med.
    Sigge, som föddes 1997, bodde på Stationsvägen. Omkring år 2005 beslöt han att ta Degerfors station i sin besittning. Och det gjorde han med råge. Till på köpet blev han kändis.

Omedveten om sin status
Förmodligen fullkomligt omedveten om sin upphöja status verkade han fram till den 20 maj i år, då han förolyckades och blev överkörd av ett tåg.
    På målningen ses Sigge i närbild. Men också tillsammans med Egon. Sigge tog gärna lift med Egons rullator.
    I 13 år hann Sigge förgylla tillvaron för — och förvånade — ankommande och avresande från Degerfors. Och blev ett naturligt samtalsämne för resenärerna.
    Degerforsvänstern bekostade minnesmärket.

    


Skriv ut   E-post