Sju myter om maten på Västergården

POLITIK. Det sprids rykten, myter, halvsanningar och rena felaktigheter när det gäller pensionärerna mat i Degerfors. De sprids via sociala media och på andra sätt. Vi granskar några av dem.

myt!"Vänsterpartiet är emot subventionerad lunch till pensionärer"
hävdar före detta kommunstyrelseordföranden Robert Mörk (S) i ett inägg på Facebook.

Naturligtvis helt fel. Matlådorna, som kostenheten debiterar 130 kronor för, får de behovsbedömda köpa för 60 kronor. Att subventioneringen skulle tas bort finns i vart fall inte på degerforsvänsterns agenda.

myt!"Vänsterpartiet är emot öppning av matsalen på Västergården"
menar Johanna Svärd (S) i ett Facebookinlägg.

Fakta är att den aldrig stängts och att den används dagligen av de personer som så önskar.

myt!"Matlådor från Hallsberg, absolut inte. Ska vara närproducerad husmanskost och ska lagas på plats"
påstår Dan-Erik Brunzell (SD).

Fakta är att de tillagas i köket på Letälvsgården näst intill. Och i huvudsak husmanskost. Det är bara att granska matsedlarna, som som publiceras på kommunens hemsida: http://degerfors.se/omsorg-och-stod/aldreomsorg/veckans-matsedel.html

"Det är det vi vill ha tillbaka"
skriver Johanna Svärd (S) i ett svar till Brunzell.

Ett märkligt svar av någon som arbetar i verksamheten. Se föregående svar.

myt!"De äldre sitter ensamma på sina rum och får äta kylda matlådor"
berättar Britt-Louise Hoberg, som tagit initiativ till en namninsamling angående Västergårdens matservering, i en intervju i KK/KT 21 juli.

Matlådorna är till de äldre i ordinärt boende, som fått det beviljat i ett biståndsbeslut. Lådorna har kylts och därmed inte tappat i näringsvärde. Den som vill ha hjälp med uppvärmningen får det.

paj"Jag tycker de äldre är värda att få ordentlig och näringsrik mat"
säger Britt-Louise Hoberg vidare i intervjun.

Finns det någon som inte tycker det? De som bor på Säbo (särskilt boende) äter i köket/matsalen på sina avdelningar. Det kommer vagnar med varm mat från köket och personalen serverar. Varje dag finns det tre rätter att välja på.
    Varje avdelning har ett kostombud. Det finns ett matråd med pensionärer som bedömer maten.
    Drygt 30 procent av råvarorna är ekologiska. De innehåller bland annat "glada grisar" från Kristinehamn, grädde, smör och äggulor. All mat är energität.

moderatlistamyt!"Jag vill förtydliga att listan är politiskt obunden"
säger Hoberg i slutet av intervjun.

Initiativtagaren till namninsamlingen, Britt-Louise Hoberg Karlsson, tidigare Körninger, är allt annat än "opolitisk". Hon har ett tidigare politiskt förflutet långt ute på högerkanten. Bland annat i Ny framtid, Kristna i Karlstad, Kristna Värdepartiet — ett litet parti vars viktigaste mål är att totalförbjuda aborter. I kyrkliga sammanhang har hon varit aktiv i Frimodig kyrka. Sammanslutningen bekämpar aborter, homoäktenskap och kvinnliga präster.
    I år kandiderar hon till kommunfullmäktige för moderaterna i Degerfors.

 


Skriv ut   E-post