Gesten som drog ner applåder

KULTUR. Oscar Holter mottog i samband med degerforsvänsterns årsmöte 2018 års kulturstipendium. Det var en rörd och stolt pristagare som mottog diplom, blommor och pengar. Men degerforssonen kom med en egen överraskning. I stället för att behålla prissumman skänkte han den till musikskolan i Degerfors, något som drog ner en spontan applåd.
holterkulturpris
Oscar Holter med blomkvast och diplom. Men prissumman överräckte han direkt och med varm hand till musikskolan i Degerfors.

— Degerforsvänsterns kulturstipendium har nu snart utdelats under ett kvartssekel. Av dessa har minst nio gått till någon eller några som sysslat med musik, sammanfattade den avgående (V)-ordföranden Jan Ask sin presentation av årets kulturpristagare. Degerfors är inte bara stål och fotboll. Det är mycket musik också.
    — Prissuman är inte hög, men det prestige priset fått genom åren gör att det är det närmaste ett lokalt nobelpris man kan komma.
    Han räknade upp några av de meriterade företrädarna till Oscar på listan: Nils Landgren, Karl-Erik Landgrend, Anders Norudde, Linda och Pekka Dahl.
    — Och jag är övertygad om att du inte blir den sista, avslutade han.

Lovordar musikskolan i Degerfors
Att Oscar Holter, som rör sig i internationella musikaliska kretsar, känner starkt för Degerfors gav han ett strålande bevis för på prisceremonin. Han lovordade det arbete musikskolan utför i kommunen och att den är avgiftsfri.
    — Får dom till en studio lovar jag att komma dit och besöka den, sade den uppskattade artisten, musikproducenten och låtskrivaren, som alltså skänkte prissumman till musikskolans verksamhet. En gest som märkbart uppskattades av årsmötesdeltagarna.
    Motiveringen för årets pristagare lyder:

citatOscar Holter har förmedlat en liten del av Degerfors fina kulturarv till den stora omvärlden.
    Med sin talang, sitt goda hantverk och ett hårt arbete har årets pristagare visat vägen för kommande generationer av degerforsare. Allt är möjligt så länge viljan till att nå sina mål eftersträvas systematiskt och målinriktat.
    Årets pristagare har idag en gedigen meritlista. Bara för att nämna ett axplock av hans tidigare samarbeten som låtskrivare och producent: Bobby Ljunggren, Alexander Bard, Björn Skifs, Max Martin, Icona Pop, Christina Aguilera och Pink.
    Denna lista kan göras mycket längre och kommer med största sannolikhet förlängas in i framtiden."


Skriv ut   E-post