Club Tunet nästa projekt efter framgångarna med Filmklubben

tunet2NÖJEN. Efter de smått fantastiska framgångarna med Filmklubben fortsätter Folkets hus med nya evenemang. På lördag är det åter dags för Club Tunet.

En inbjudande doft av varma popcorn.
    Det är det första besökaren förnimmer när automatdörrarna till Folket hus entré går upp. Det andra denne möts av är det mäktiga sorlet från foajén utanför teatersalongen en trappa upp.Här har massvis med människor samlats. Folk hälsar på varandra, står i grupper och småpratar.Vid försäljningsdisken förser sig de närvarande i rasande takt med popcorn, godis, läsk och bubbelvatten.Vid ett annat bord står ett par fuktionärer och prickar av medlemmar som kommit och skriver in nya, som vill bli medlemmar.
    Det är torsdag i Degerfors. Och filmklubbskväll.
    —Vi brukar vara en sex, sju stycken som jobbar när det är filmklubbskväll, berättar Lina Gustafson, en av de frivilliga som står bakom disken. För det mesta brukar det gå rätt smidigt.

Lina G

Lina Gustafson är en av de ideellt arbetande medlemmarna i filmklubben. Här visar hon upp en affisch med vårens program.

Har växt lavinartat
Folket hus filmklubb går 2018 in på sitt femte verksamhetsår. Trots en trög start har filmklubben utvecklats till en succé. Med hårt och ihärdigt arbete har den blivit en av Degerfors mest livaktiga och uppskattade föreningar. Det lilla gänget, som helt ideellt arbetar med Folket hus filmklubb är rätt stolta över sin verksamhet. Och med all rätt. Verksamheten har växt lavinartat sedan den drog igång 2013. Första säsongen var besökssnittet 23 personer på filmvisningarna. Nu, våren 2018, är den 162.
    Den här säsongen har filmklubben över 250 medlemmar.
    Filmerna visas säsongsvis höst och vår. För att få se filmerna löser man ett medlemskort. Priset är 200 kronor per säsong, som innehåller åtta visningar.

Hyfsat nya produktioner
Folkets hus får filmerna genom ett avtal med Swedish Film. Det är inte de absolut senaste filmerna som kan visas, men näst intill. Vanligen har de slutat gå på bio, men inte alltid.
    Ett par exempel: Två omtalade filmer som hade sverigepremiär förra året var La la land och Sameblod.
    Den första hade premiär januari och kunde visas av filmklubben i oktober. Den andra premiärvisades i mars och kunde redan i början av oktober visas i Degerfors.
    Ryktet om filmklubben i Degerfors har spritt sig i trakten.
    —Det brukar vara ganska många karlskogingar som åker till Degerfors för att se film, berättar Lina Gustafson.

Club Tunet nästa projekt
Folkets husföreningens ordförande Eje Johansson försöker även att få igång andra verksamheter.
    Under hösten förra året drogs Club Tunet igång. Även den sköts av en grupp ideellt arbetande medlemmar från Folkets husföreningen.
    Club Tunet är tänkt att vara en gemytlig pubkväll med levande musik, förtäring av dryck och enklare mat till hyfsade priser. Här är dock konceptet lite annorlunda. Medlemskapet i Club Tunet är gratis, det är bara att anmäla sig på Folkets hus hemsida. Däremot kostar varje besök på pubkvällarna en slant i inträde, något som går till att bekosta artisternas gager.
    Club Tunet har över 150 medlemmar. Premiären skedde i höstas. Ännu så länge är artistutbudet lokalt.
    Ännu har inte pubkvällarna dragit några större skaror, men med tanke på filmklubbens utveckling finns hopp om att även Club Tunet kommer att utvecklas.
    Lördag den 7 april är det åter dags. På just Tunet i Folkets hus förstås.

 


Skriv ut   E-post