Möt Kim Bäckström - vårt nyaste kommunalråd

Kim profil
POLITIK.
Vårt yngsta och nyaste kommunalråd heter Kim Bäckström. Han tillträdde som ordförande i kultur- och utbildningsnämnden den 1 augusti 2016. Här presentera vi honom.

Efter gymnasiet, där han studerade samhällsvetenskapligt program, blev det industriarbete, bland annat som ugnsbyggare och traversförare, på Degerfors Järnverk och i Storfors.
    — Det bästa var kamratskapet mellan jobbarkompisarna!
    Det som är tongivande, eller den röda tråden, från tidig ungdom är de stora intressena för musik och politik.
    — Jag har haft åsikter jämt, säger Kim med ett leende.

Började med trombon
På Musikskolan lades grunden med först trombonspel, därefter kom elgitarren in i Kims liv. Han lärde sig själv, via böcker och mycket vilja, allt som behövdes för sedermera kunna ingå i bandet Silverfish, år 1999.  kim gitarr
Kim tillsammans med sin favoritgitarr, en Hagströms från 1973.

De producerade en fullängds-CD med eget material 2003, och har haft en del klubb– och festivalspelningar (man kan hitta en del på nätet, om man söker på Silverfish/Kim Bäckström).
    En som drog med honom i intresset för både musik och politik var två år äldre kusinen Markus Sukuvaara. Detta förde bland annat med sig att Kim redan innan tonåren engagerade sig i Ung Vänster, där han var yngste medlemmen.
    Musikintresset ledde fram till ljud– och musikutbildning på Karlskoga Folkhögskola, en utbildning som därefter gav Kim jobb inom scenbyggeri och ljud. Sedan följde arbeten inom försäljning, både som resande säljare och som butiksförsäljare.

Drabbades av MS
— Efter detta, fick jag göra inhopp som lärare på folkhögskolan dels inom ljudutbildningen och dels på SFI, berättar Kim.
    Därpå följde en period av sjukskrivning. Till slut stod det klart att han drabbats av multiple scleros, MS.
    — Men jag ville inte sitta kvar vid köksbordet och gnälla över orättvisorna i livet. Jag anser att en av de farligaste tillstånden är just bitterhet, då bitterheten äter upp en människa inifrån, säger Kim, som istället åter engagerade sig inom degerforsvänstern samtidigt som han påbörjade akademiska universitetsstudier.
    Han kom därmed raskt in i hetluften, med sina eftertänksamma och seriösa funderingar och åsikter. Den första tunga politiska posten som Kim valdes till var som ordförande i det kommunala aktiebolaget Degerfors Energi AB.
    När så dåvarande kommunstyrelsens ordförande Roland ”Charlie” Halvarsson skulle gå i pension 2016 kom Kim snabbt upp som förslag på ersättare i trojkan av kommunalråd. Efter stor personlig eftertänksamhet, valdes han enhälligt.

Stort steg bli kommunalråd
Peter Pedersen, då ordförande för kultur- och utbildningsnämnden, ersatte Halvarsson som kommunstyrelse ordförande. Och Kim i sin tur tog över Pedersens roll.
    Redan från början har Kim enbart känt bra bemötande och respons i rollen som kommunalråd.
    — Det är ju ändå ett stort steg att bli en offentlig figur, att få frågor om allt – var man än är, erkänner Kim.
kim kommunstyrelsen
Kim Bäckström på kommunstyrelsemöte. Här flankerad av (V)-ledamöten Anita Bohlin Neuman och Anneli Mylly.

Men att få delta i arbetet för barnen, de unga, och alla degerforsbors bästa, har han sett som en ära och är något som han hittills aldrig ångrat.
    Hans egen utveckling, genom alla erfarenheter i livet, gör att han har en utmärkt grund att stå på.
    Han har en trygghet både hos sig själv, och på allt det arbete som gjorts i Degerfors sedan valsegern 2010.
    På frågan hur Kim ser på framtiden blir svaret:
    — Med stor tillförsikt!


Skriv ut   E-post