Renberg (S) ville köpa ansvarsfrihet för Svärd (S)

 Mygel1

Patrik Renberg försökte köpa ansvarsfrihet för Johanna Svärd (S) med naturgräs på Stora Valla. Men socialnämndsordförande Svärd fick sparken av fullmäktige och Valla får sitt naturgräs. Det är den enskilt viktigaste anledningen till att samarbetet mellan (V) och (S) sprack.

Onsdag den 21 april ringde (S)-ordförande Patrik Renberg upp Peter Pedersen (V) och erbjöd en uppgörelse:

mygel2(V) skulle gå med på att ge socialnämnden (läs Johanna Svärd) ansvarsfrihet. I gengäld skulle (S) gå med på naturgräs när Stora Vallas A-plan renoverades.

Det här skedde fem dagar före det kommunfullmäktige som skulle besluta i frågan om ny planbeläggning på Stora Valla.

Varifrån (S)-tanken från början kom är än så länge ovisst. Hur pass förankrad den var internt är heller inte klart, annat än att enskilda aktiva (S)-medlemmar definitivt avvisat man varit med i sådana diskussioner.

För degerforsvänsterns del är naturligtvis den här typen av politiskt myglande bakom ryggen på medborgarna fullständigt omöjlig. Bara tanken på att två viktiga, men vitt skilda frågor utan någon som helst beröringspunkt, skulle kunna avgöras på det sättet, är overklig.

— Visserligen är jag stor fotbollsälskare, men nån måtta får det vara, uttrycker sig Peter Pedersen (V).

Efter samtalen mellan Renberg och Pedersen fortsatte konversationen via ett antal sms-kontakter, som vi här redovisar. Renberg fortsatte ihärdigt att försvara sin linje.

Det Renberg i praktiken ställer som krav för fortsatt samarbete är alltså att vänstern i efterskott godkänner och förlåter socialdemokraternas otaliga missgrepp och usla politik under katastrofåren 2019-20 och inte pratar mer om den saken. "Har man ett samarbete så ställer man upp sig bakom varandra", skriver Renberg.

Det kommer, naturligtvis, aldrig ske.

Någon skrivning i samarbetsöverenskommelsen, som nu socialdemokraterna ensidigt avslutat, fanns inte om den saken.

J.A.