Coronapräglat 1 maj i Degerfors

Pandemin satte grånserna för 1 majfirandet även detta år. Ett webbmöte, direktsänt från Bruksgåren, blev ersättningen för andra året i rad.

anneli1maj1

Anneli Mylly, kommunstyrelsens ordförande i Degerfors (V), påminde i sitt tal om coronans svåra följder för dagens situation. Samtidigt tog hon fasta på de ljusa möjligheter att ta vara på i och med att kommunen i år har ett allsvenskt fotbollslag:

— Degerfors är på allas läppar, konstaterade hon.

Vidare betonade hon vikten av en aktiv regionspolitik för att kunna ha en levande landsbygd. Behovet av ett akutsjukhus i Karlskoga och återöppnandet av BB tog hon som exempel.

De ledande regionråden Andreas Svahn (S) och Karin Sundin (S), gav hon ett klart underkännande:

— De är marionetter som styrs av tjänstemän.

kim1maj

Kommunalrådet Kim Bäckström (V), sade i sitt tal att det är två pandemier som plågar landet. Dels coronan, dels nyliberalismen med sina lögner om att "marknaden löser allt". Skolan är vilse och har privatiserats sönder och samman. Andra exempel där privata intressen har medfört kraftiga försämringar är äldrevården och flyktingmottagandet, enligt talaren.

— Det är dags att knyta näven. Skola, vård och omsorg kan vi aldrig släppa från oss.

annalilja1maj

Anna Lilja, ordförande för vänsterpartiet i Karlskoga, pekade i sitt tal på det arbetar- och kvinnoförakt som breder ut sig.

Hon manade till kamp mot det patriarkatet och för ett jämställt och jämlikt samhälle.

marianyberg1majMaria Nyberg, partiföreträdare för vänsterpartiet i Karskoga, slog även hon ett slag för feminismen. Hennes tal var det enda inslaget som inte sändes direkt, utan via en inspelad video.

Hon betonade även att gemensamt ägda verksamheter inte gick att styra som företag:

— Vi är inte kunder. Vi är medborgare!

 

 

 

 

 

 

rohett1maj

Inramningen av talen sköttes av duo Röhett, bestående av Eje Johansson och Peter Eriksson. Det var framför allt Peter Eriksson som bidrog med eget och andras material.

Mötet avslutades traditionsenligt med Internationalen.

Här kan du se hela 1 majfirandet!