Med djupa rötter i traktens landsbygd

lofvenDe flesta vet att statsminister Stefan Löfven är uppväxt i Ådalen. Men få — förutom släktforskare — känner till hans djupa rötter i Degerfors omgivningar.

Stefan Löfven växte som adoptivbarn upp i Sunnersta i nuvarande Sollefteå. Men hans biologiska mamma, precis som morföräldrarna, var från Värmland.

lofven kartaFyra generationer tillbaka hittar vi arbetaren Carl Gustaf Persson, som bodde i Sinnerud söder om Åtorp. Och det fortsätter med en drös av anförvanter på den nysundska landsbygden.

Går man längre tillbaka, släktforskare har lyckats gäva sig ner till 1500-talet, kryllar det av släktingar från trakterna kring Degerfors och framför allt Åtorp. Platserna finns oftast kvar, men i de flesta fall ser vi dom bara som gula vägskyltar med röda kanter och svart text:

Förutom Sinnerud dyker ortsnamn som Älgåsen, Källsbol, Gärdsbol, Nysund, Södra Billinge, Mo, Svartkärr, Sävsjön, Lidetorp och Sund upp.

En annan anförvant, Olof Jonsson, var nybyggare på Tomasbråten i mitten på 1600-talet.

Den tidigaste släkting forskarna har funnit är en Per i Håkanbol. Han levde där åren mellan 1573-1610. Då är man nere i 13:e släktled

Att döma av de uppgifter släktforskarna fått fram bestod Löfvens anförvanter i trakten av vanligt, enkelt folk. Med tanken på mängden torde det finnas fler nu levande degerforsbor som, på långt håll, är släkt med statsministern.


FOTNOT I. Sammanställningen av Stefan Löfvens värmländska rötter har gjorts av släktforskaren Gunnar Jonsson, Säffle. En rad andra forskare har bidragit. Materialet publicerades första gången på Värmlands släktforskarförenings hemsida Värmlandsrötter. 

Delar av materialet har även publicerats av "Strödda annotationer", släktforskarblad för Örebro län (nr. 52, oktober 2014).

 

FOTNOT II. Begreppet Sund återfinns ofta i uppräkningen. Det var det tidigaste namnet på Nysunds socken fram till 1686. Socknen bildades 1638 genom en utbrytning ur Rudskoga socken, Visnums härad, i Värmlands län och en utbrytning ur Kvistbro socken, Edsbergs härad, i Örebro län. Den tidigare gränsen mellan Kvistbro- och Rudskoga socknar följde Letälven.

Hela det värmländska släktträdet kan du ta del av här!